Wsparcie dzieci i młodzieży z zaburzeniami odżywiania SP-ODY1
TREŚCI PROGRAMOWE
1.Typy i etiologia zaburzeń odżywiania
2.Specyfika zaburzeń: Anoreksja, Bulimia, Napadowe objadanie się
3.Elementy diagnozy różnicowej zaburzeń odżywiania (w tym zaburzenia współwystępujące)
4.Wsparcie dzieci i młodzieży z zaburzeniami odżywiania: emocjonalne i społeczne formy wsparcia
5.Współpraca z rodziną dziecka z zaburzeniami odżywiania
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
EFEKTY UCZENIA SIĘ
Wiedza:
Absolwent zna objawy zaburzeń odżywiania oraz ich etiologię
Absolwent posiada wiedzę na temat czynników chroniących i czynników ryzyka zaburzeń odżywiania
Absolwent posiada wiedzę na temat istniejących form wsparcia dzieci i młodzieży. z zaburzeniami odżywiania
Absolwent posiada wiedzę na temat sposobów rozpoznawania zaburzeń odżywiania
Umiejętności:
Absolwent potrafi wyjaśnić etiologię poszczególnych zaburzeń odżywiania
Absolwent potrafi zidentyfikować zachowania wskazujące na rozwój zaburzeń odżywiania dzieci i młodzieży
Absolwent potrafi zidentyfikować czynniki ryzyka leżące u podłoża zaburzeń odżywiania (anoreksji, bulimii i napadowego objadania się)
Absolwent potrafi zaplanować i/lub podejmować adekwatne działania interwencyjne dostosowane do potrzeb dzieci i młodzieży wykazujących objawy zaburzeń odżywiania
Kompetencje społeczne:
Słuchacz posiada świadomość specyfiki kontaktu z dziećmi i młodzieżą wykazującą symptomy zaburzeń odżywiania
Jest gotów do zachowania się w sposób profesjonalny i przestrzegania zasad etyki zawodowej, w tym realizacji i rekomendacji oddziaływań o potwierdzonej skuteczności
Posiada świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności związanych z podejmowaniem oddziaływań i pracą z dziećmi i młodzieżą ;
Słuchacz rozumie potrzebę ciągłego rozwoju
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: