Wsparcie dzieci i młodzieży z zaburzeniami odżywiania SP-ODY
1. Typy i etiologia zaburzeń odżywiania.
2. Specyfika zaburzeń: Jadłowstręt psychiczny, Żarłoczność psychiczna, Zaburzenia z napadami objadania się.
3. Kryteria diagnostyczne zaburzeń odżywiania: ICD-10, DSM-5.
4. Diagnoza zaburzeń odżywiania: postępowanie, narzędzia diagnostyczne, diagnoza różnicowa.
5. Terapia zaburzeń odżywiania (terapia indywidualna, terapia rodzinna, inne formy wsparcia).
6. Wsparcie dzieci i młodzieży z zaburzeniami odżywiania oraz specyfika współpracy z rodziną.
7. Profilaktyka zaburzeń odżywiania u dzieci i młodzieży.
W cyklu 2021Ln:
1. Typy i etiologia zaburzeń odżywiania. |
W cyklu 2023Ln:
1. Typy i etiologia zaburzeń odżywiania. |
Rodzaj przedmiotu
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2021Ln: | W cyklu 2022Ln: | W cyklu 2023Ln: |
Efekty kształcenia
Wiedza
IDM_W1 Absolwent zna objawy zaburzeń odżywiania oraz ich etiologię
IDM_W2 Absolwent posiada wiedzę na temat czynników chroniących i czynników ryzyka zaburzeń odżywiania
IDM_W3 Absolwent posiada wiedzę na temat istniejących form wsparcia dzieci i młodzieży. z zaburzeniami odżywiania
IDM_W4 Absolwent posiada wiedzę na temat sposobów rozpoznawania zaburzeń odżywiania
Umiejętności
IDM_U1 Absolwent potrafi wyjaśnić etiologię poszczególnych zaburzeń odżywiania
IDM_U2 Absolwent potrafi zidentyfikować zachowania wskazujące na rozwój zaburzeń odżywiania u dzieci i młodzieży
IDM_U3 Absolwent potrafi zidentyfikować czynniki ryzyka leżące u podłoża zaburzeń odżywiania (anoreksji, bulimii i napadowego objadania się)
IDM_U4 Absolwent potrafi zaplanować i/lub podejmować adekwatne działania interwencyjne dostosowane do potrzeb dzieci i młodzieży wykazujących objawy zaburzeń odżywiania
Kompetencje społeczne
IDM_K1 Słuchacz posiada świadomość specyfiki kontaktu z dziećmi i młodzieżą wykazującą symptomy zaburzeń odżywiania
IDM_K2 Jest gotów do zachowania się w sposób profesjonalny i przestrzegania zasad etyki zawodowej, w tym realizacji i rekomendacji oddziaływań o potwierdzonej skuteczności
IDM_K3 Posiada świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności związanych z podejmowaniem oddziaływań i pracą z dziećmi i młodzieżą
IDM_K3 Słuchacz rozumie potrzebę ciągłego rozwoju.
TREŚCI PROGRAMOWE
1. Typy i etiologia zaburzeń odżywiania
2. Specyfika zaburzeń: Anoreksja, Bulimia, Napadowe objadanie się
3. Elementy diagnozy różnicowej zaburzeń odżywiania (w tym zaburzenia współwystępujące)
4. Wsparcie dzieci i młodzieży z zaburzeniami odżywiania: emocjonalne i społeczne formy wsparcia
5. Współpraca z rodziną dziecka z zaburzeniami odżywiania
Literatura
Literatura obowiązkowa:
Brytek-Matera, A. (2021). Zaburzenia odżywiania. Warszawa: PZWL.
Józefik, B. (2014). Kultura, ciało, (nie)jedzenie. Terapia. Kraków: WUJ.
Czepczor-Bernat, K. i Brytek-Matera, A. (2017). Jedzenie pod wpływem emocji. Warszawa: Difin.
Fairburn, C. F. (2013), Terapia poznawczo-behawioralna i zaburzenia odżywiania. Kraków: WUJ.
Fairburn, C. F. (2014). Jak pokonać objadanie się. Kraków: WUJ.
Waller, G., Cordery, H., Corstorphine, E., i in. (2011). Terapia poznawczo-behawioralna zaburzeń odżywiania. Warszawa: Medipage.
W cyklu 2021Ln:
Literatura obowiązkowa: Literatura uzupełniająca: Brytek-Matera, A, (red.), (2020). Psychodietetyka. Warszawa: PZWL. |
W cyklu 2022Ln:
Brytek-Matera, A. (2021). Zaburzenia odżywiania. Warszawa: PZWL. Literatura uzupełniająca: |
W cyklu 2023Ln:
Brytek-Matera, A. (2021). Zaburzenia odżywiania. Warszawa: PZWL. Literatura uzupełniająca: |
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: